學程簡介

領導學程是什麼?

What matters is not the leader’s charisma. What matters is the leader’s mission. -Peter Drucker

領導學程創立於2008年,鑒於大學教育長期以來以專業知識之傳授為主,欠缺有系統地培養學生團隊合作與領導服務的能力,學程致力於培養學生領導思維、溝通協調與團隊互助能力。期盼學生在了解自我潛能、探索未來的學習過程中,也著眼於生活中需要改變的現象、關注多元議題,並秉持著謙遜、利他的理念,以團隊合作的方式實踐社會服務。

Founded in 2008, the NTU Leadership Program aims to cultivate leadership thinking, communication skills, and the ability to work in a team. We except that all students develop their own missions and explore their potentials through service in diverse communities on various critical topics.

為培養學生設立議題、尋找與建立解決方案、社會服務實踐、檢討修正的能力,我們打造「系統化課程」、「業師與顧問團隊」、「國際交流」、「校友連結」、「學程專屬社群網」五大機制,協助學生學習歷程的推進。讓學生可以透過系統化的學習,強化自身領導力、同儕合作能力,拓展實際服務經驗與正向社會影響力。

Our program has five mechanisms, including mission-based curriculum, external mentor teams, international connections, exceptional alumni, and program community to develop skills in setting the agenda, finding and building a solution, practicing social services, and revision/reflection. Students can reinforce their leadership and expand their social service toward positive social impact.

學程特色

跨域發展

跨系所招收學生,多元角度處理社會議題,團隊夥伴各個都得以發揮所長。

業師與導師帶領

商界、教育界、社會企業等領域優秀領導人組成的顧問群,是學生的引導與堅強的後盾。

統合綜效

尊重各種知識背景的差異,與夥伴建立共同目標,強化人際互動與團隊合作能力,創造雙贏局面,使團隊利益最大化。

國際化

為學生打造的資源媒合平台,給予優秀團隊前往國際非營利組織或社會企業參訪的機會,學習實務經驗和拓展國際觀。

業師與授課教師

許朱勝

曾任IBM台灣總經理
GE台灣執行長暨大中華區副總裁